Sajoer Lodeh (groentenstoofschotel met kokos en tempé)

Een recept van Francis Kuijk

Bereidingswijze

6 tot 8 personen / voorbereidingstijd 20 minuten / bereidingstijd 30 minuten

Dit is typisch een gerecht dat niet mag ontbreken op een rijsttafel. Je kunt het maken naar je eigen voorkeur, omdat zoveel groenten goed combineren met kokos. Persoonlijk kies ik er wel voor om altijd bamboescheuten toe te voegen. Die hebben zo’n unieke smaak, wat echt typerend is voor deze sajoer. Door de kruiden en specerijen is deze sajoer de volgende dag nóg lekkerder, dus maak genoeg voor 2 dagen.

  1. Maak een boemboe van de ui, knoflook, sambal oelek, trassi, ketoembar, kemirinoten en zout.
  2. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een pan en fruit de boemboe tot het begint in te dikken. Voeg de laurierbladeren en laos toe en laat het iets koken. Verkruimel het kippenbouillonblokje en runderbouillonblokje boven de boemboe en roer het door.
  3. Voeg de sperziebonen en 1 liter warm water toe en breng de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg de suiker, bamboescheuten, tempé en babymaïs toe en laat de bouillon nog een paar minuten borrelen.
  4. Voeg de santen en de petéhbonen toe en laat de soep rustig stoven tot de kokos opgelost is en de saus gebonden. Haal de pan van het fornuis, leg een deksel net niet helemaal op de pan, en laat de groenten nog even garen in de hete vloeistof. Serveer met rijst.
  5. Tip: Strooi een beetje bubuk kedelai (zie pag. 214) over de rijst en sajoer lodeh in je kom.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1-2 el sambal oelek
  • 10 g trassi
  • 1 tl ketoembar
  • 3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd
  • snufje zout
  • zonnebloemolie
  • 3 Indonesische laurierbladeren
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden
  • 1 liter warm water
  • 1 el suiker
  • 500 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt
  • 200 g tempé, in plakken van 2 cm gesneden
  • 400 g babymaïs, uit blik, uitgelekt, in plakjes van 2 cm gesneden
  • 75 g santen, grofgehakt
  • 50 g petéhbonen (optioneel), in reepjes gesneden
  • rijst, om erbij te serveren
Leon Verhoeven en Francis Kuijk